Йордановден /Водици

„Празникът е известен още и като Водици. Това е последната от т. нар. „кадени вечери”/ те са три по ред – на Игнажден и Бъдни вечер и днес, на Йордановден/. С това свършват „мръсните дни”, които започнаха на Игнажден. Затова и върху обредния хляб кръгът вече е отворен. От Игнажден до Йордановден той е затворен и с това във фолклорната традиция се смята, че преходът към новият Бог и новото слънце вече е завършен.

Характерното за този ден е и хвърлянето на кръста във водата, с което тя ритуално се кръщава. Вярва се, че вечерта на този ден небето се отваря и желянията ни се чуват и изпълняват, а ритуалното измиване с вода води до здраве – и на млади и на болни! Вярва се, че водата на Водици има такава сила, че може да измие всяка болест. На този ден момците влизат във водата до кръста за ритуалното изкъпване, а до края на деня всеки българин в миналото е трябвало да се измие – след мъжете жените, после и животните. Този обред слага началото на самата Нова година. От съвременна гледна точка – вече е доказано, че водата има памет. Този празник бележи едно календарно разделяне на времето, в което ние чрез водата приемаме нова живителна сила за бъдещия просперитет през цялата година.

Според библейския разказ, на Богоявление или Йордановден при Йоан Кръстител на реката Йордан дошъл Иисус. Дотогава Йоан Кръстител потапял във водата всеки, когото кръщавал. Когато видял Иисус, Йоан Кръстител му се поклонил и казал, че трябва да го кръсти. Иисус влязъл в река Йордан и тогава над него се отворило небето, блеснала светлина подобно на мълния и духът Божий във вид на гълъб слязъл оттам. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Днешният ден вече е по-популярен с калоферското мъжко хоро. То се прави винаги на 6-ти януари, в ледените води на реката, от около 25 години. Песента, с която в последните 20 години хората влизат във водата, за да играят мъжкото хоро е странджанска – „Залюбила е Василка”. Преди това хората са влизали в реката с Калоферски песни.

Казват също, че ако прекадиш иконата вечерта срещу Йордановден, запалиш свещ и с искрена вяра се помолиш на Господ и си пожелаеш нещо с цялото си сърце, разбира се нещо безкористно и чисто, Бог ще чуе молитвата ти. Дали ще я изпълни? Божа работа

автор: Горан Стефанов

Вашият коментар